За десять місяців поточного року Україна експортувала сільгосппродукції на 13,5 мільярда доларів і після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом цей показник істотно зросте. Про це під час круглого столу «Аграрний сектор України на шляху європейської інтеграції» повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Щорічно експорт української аграрної продукції в ЄС зростає. І більше третини зовнішньоторговельного обороту України вже припадає на Євросоюз. Хочу зазначити, що цього року Україна стала лідером серед експортерів м'якої пшениці на європейський ринок. А підписання Угоди значно розширить доступ на нього українських товарів. Так, після набуття чинності цього документа ЄС відразу скасовує імпортні мита на 83% сільськогосподарської продукції», - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, українські сільгоспвиробники отримають можливість експорту на один з найбільших і платоспроможних ринків світу.

Також Присяжнюк додав, що Україна максимально наблизила підходи у формуванні аграрної політики до європейських.

«Основні положення української Стратегії розвитку аграрного сектора до 2020 року узгоджуються зі Спільною аграрною політикою ЄС на 2014-2020 роки. І спільними є пріоритет сільського розвитку, підвищення конкурентоспроможності фермерів та їх залучення до цілей доданої вартості, забезпечення безпеки продукції аграрного сектора. Крім того, в Україні буде стимулюватися розвиток партнерських відносин з переробними підприємствами. А головне - пріоритет надаватиметься підтримці фермерства», - додав глава відомства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2306