Арсенал хімічної зброї Сирії може бути знищений у морі, повідомляє Reuters з посиланням на анонімні джерела з ОЗХЗ.

Через чотири дні після того, як Албанія відхилила прохання США про знищення хімічної зброї на своїй території, експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) почали обговорення можливості знищення в морі, на судні або морській буровій установці.

За повідомленням джерела, конкретне рішення поки не прийнято. «Єдине, що відомо на даний момент, це те, що такий план технічно здійсненний».

Хоча Японія і має подібний досвід, операція з ліквідації сирійського арсеналу в морі може стати безпрецедентною, враховуючи обсяг зброї.

В цілому передбачається знищити ще понад 1,3 тисячі тонн отруйних речовин.

Власті Албанії, Бельгії відмовилися прийняти сирійську хімічну зброю для знищення.

Раніше від участі в ліквідації сирійського хімічного арсеналу на своїй території відмовилися Норвегія, Туреччина, Йорданія і РФ. Пошуками країни, на території якої повинно бути знищено зброю, займаються США.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналась до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

889