У порівнянні з листопадом 2012 і 2011 років стан валютного ринку набагато сприятливіший. Про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів глава Національного банку України Ігор Соркін.

«Сьогодні попит і пропозиція валюти балансуються практично самостійно, що дає підстави для оптимізму щодо подальшої динаміки валютного ринку. Про це свідчить і стан платіжного балансу. Так, з початку року дефіцит поточного рахунку перекривається профіцитом операцій капітального рахунку. Завдяки цьому сформувалось позитивне сальдо платіжного балансу, що досягає $1,5 млрд», - зазначив він.

Соркін констатує, що на валютному ринку України нічого екстраординарного для осені не відбувається. Зокрема, попит на інвалюту восени традиційно перевищує її пропозицію, що пов'язано з сезонним збільшенням потреби в імпортованих енергоносіїв.

«У той же час, у порівнянні з листопадом 2012 і 2011 років, стан валютного ринку набагато сприятливіший. Спостерігається значне зменшення чистого попиту на інвалюту: по безготівкових операціях - у 9,6 рази і 2,4 рази відповідно, а по операціях з готівкою - більш ніж утричі», - підкреслив представник регулятора.

На його думку, штучне напруження на внутрішньому ринку іноді виникає через необережні або некомпетентні коментарі.

Коментуючи стан платіжного балансу, він зазначив, що за підсумками 9 місяців 2013 року він був позитивним - на рівні $1,5 млрд.

Соркін очікує, що в цілому, за результатами року, чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком повністю перекриватиме дефіцит поточного рахунку.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121