Генеральна прокуратура України продовжує розслідування щодо встановлення замовників і мотивів вбивства журналіста Георгія Гонгадзе у вересні 2000 року.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив генеральний прокурор Віктор Пшонка.

«Кримінальну справу не закрито... Справа розслідується, і розслідується у частині мотивів замовлення вбивства Гонгадзе», - сказав Пшонка.

Відповідаючи на запитання, чи фігурує у цій справі екс-президент України Леонід Кучма, генпрокурор зазначив, що «Кучма допитувався як свідок у цій кримінальній справі, як і інші», передає «УНІАН».

Як відомо, 21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу відносно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи відносно Леоніда Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи відносно Кучми. Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-главу департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе.

Після проголошення вироку головуючий суддя запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: «Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма і Литвин».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141