Не на уазику, а в сучасному авто з новим обладнанням... Такі умови роботи в недалекій перспективі обіцяють лікарям «швидкої».

Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України здійснило наймасштабнішу за 22 роки незалежності нашої країни закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги (АШМД). Даний автопарк поповнився 1309 машинами. У МОЗ кажуть, що після передачі їх в регіони забезпеченість медиків транспортом, що експлуатується менше 5 років, збільшиться вдвічі.

Варто зазначити, що без урахування останніх придбань на балансі установ охорони здоров'я перебувало 3789 автомобілів. Лише 1297 з них експлуатуються менше 5 років. До 10 років у роботі 1550 машин. А 942 служать вже більше десятка років.

Про те, які машини були закуплені МОЗ напередодні, і скільки ще автомобілів відомство планує закупити в нинішньому році, дізнавався ForUm.

На шляху до стандартів

Згідно з останніми даними Державної служби статистики України, чисельність населення нашої держави на 1 жовтня нинішнього року склала майже 45,5 млн осіб. Відповідно, якщо слідувати затвердженому стандарту забезпечення санітарним транспортом (1 «швидка» на 10 тис. осіб), то в ідеалі медична система повинна налічувати 4600 автомобілів швидкої медичної допомоги. І хоча до бездоганного показника Україні ще далеченько, потрібно все таки зазначити, що зрушення в цьому напрямку є. У нинішньому році на закупівлю «швидких» було виділено 922 млн грн. МОЗ вже закуплено 1309 автомобілів. З них - 143 автомобілі типу С, 1063 - типу В і 103 - типу А2.

Директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Микола Хобзей пояснює: «Автомобілі типу А призначені для перевезення хворих. У них немає спеціального обладнання. Машини типу С - це реанімація на колесах, а типу В - швидка медична допомога, яка має необхідне медобладнання».

За даними МОЗ, автомобілі типу А обійшлися державі в 475 тис. грн за одиницю, 150 «швидких» типу В було закуплено за ціною 649 тис. грн за одну машину. Ще 913 автомобілів цього ж типу були придбані за 649,5 тис. грн. Реанімобілі типу С закупили за 844 тис. грн за одиницю.

У свою чергу начальник Управління державних цільових програм і державних закупівель МОЗ України Галина Довганчин зазначає, що за результатами вже проведеної закупівлі АШМД вдалося заощадити 8 млн грн. На ці гроші, за її словами, вже в середині грудня планують закупити ще 11 автомобілів різних типів.

У цілому ж до кінця року в міністерстві розраховують, що автопарк закладів охорони здоров'я поповниться 1423 одиницями «швидких». «Якщо до цього забезпеченість регіонів автотранспортом, який експлуатується до 5 років, становила 29%, то після здійснення цієї закупівлі і доставки АШМД на місця ця цифра зросте вдвічі і складе 60%», - підкреслює Хобзей.

За словами директора Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ, вони планують здійснити таку закупівлю і наступного року. Складно спрогнозувати, які цифри вдасться побачити навпроти рядка про закупівлю «швидких» у кінцевому варіанті Державного бюджету на 2014 рік, але якщо вони будуть задовільними, то це дозволить Україні наблизитися до стандарту забезпечення автотранспортом швидкої медичної допомоги. А цей показник важливий. Особливо, враховуючи нововведення в стандартах часу доїзду «швидкої» на виклик (до 10 хв. у місті і до 20 - у сільській місцевості). Від того, чи буде дотримано цей час, може залежати чиєсь життя.

«Забезпечення нормативу (за кількістю. - Ред.) «швидких» дасть нам можливість наблизитися до виконання цього стандарту. Упевнений, що разом з відповідним кадровим забезпеченням бригад швидкої медичної допомоги ресурсним забезпеченням, я маю на увазі медикаменти, це дасть нам можливість виконувати даний соцстандарт і стимулювати розвиток інфраструктурних змін у регіонах. Оскільки виконання цієї норми неможливе без хороших доріг, освітлення вулиць, табличок на будинках», - говорить Микола Хобзей.

Отримайте і розпишіться

Закуплені нові автомобілі швидкої медичної допомоги будуть розподілені по всіх районах кожної області України. Скільки і куди відправлять «швидких», у профільному міністерстві вирішили ще до придбання нових машин. Розподіл АШМД проведуть відповідно до заявок, поданих регіонами напередодні. На місцях потребу в автотранспорті формували, враховуючи кількість населення, що проживає на території населення, а також забезпеченість машинами, які експлуатуються терміном до 5 років.

«Всі регіони будуть забезпечені автотранспортом пропорційно. Кожен район України, а їх понад 400, отримає «швидкі», - запевняють директори Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ.

Найбільше АШМД, у кількості 128 одиниць, отримає Донецька область. У Львівську та Дніпропетровську області відправлять 79 машин, у Харківську - 88. Сумська та Чернівецька області отримають по 32 автомобілі. У Волинську поїде 30 «швидких», а в Закарпатську - 28. У столиці України автомобілів швидкої медичної допомоги стане більше на 91 одиницю.

За словами Галини Довганчин, перша поставка техніки в регіони планується вже у грудні. Перш ніж автомобілі швидкої медичної допомоги роз'їдуться по областях, ДУО «Політехмед» проведуть незалежну експертизу щодо відповідності їх необхідним показникам. Також у МОЗ обіцяють, що медиків навчать, як правильно користуватися новим обладнанням.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

722