Бельгійський міністр оборони Пітер де Крем не підтримує ідею знищення сирійської хімзброї в його країні, передає в понеділок видання Libre Belgique.

За інформацією ЗМІ, США запропонували Бельгії і Франції сприяти знищенню хімзброї. Одним із варіантів, за їхніми даними, може стати його ліквідація на території Бельгії. Раніше Албанія відмовилася прийняти хімзброю Сирії для знищення.

«Я хочу постаратися допомогти, але робити це у нас - я не підтримую це», - сказав де Крем, при цьому зазначивши, що офіційний запит ще не надходив. Раніше глава МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс повідомив, що Бельгія готова брати участь у знищенні матеріалів, що знаходяться у Сирії, призначених для виготовлення хімічної зброї, передає РІА «Новости».

Нагадаємо, виконавча рада організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) затвердила детальний план знищення сирійських хімарсеналів, згідно з яким всі матеріали для виготовлення хімзброї, крім ізопропанолу, будуть вивезені з Сирії до 5 лютого 2014 року, а найбільш небезпечні - до кінця цього року. За даними ОЗХЗ, до теперішнього часу в Сирії знищено понад 60% боєприпасів, решта повинні бути ліквідовані не пізніше 31 січня 2014 року.

Об'єкти, пов'язані з сирійськими хімарсеналами, будуть послідовно знищені в період з 15 грудня 2013 року по 15 березня 2014 року. ОЗХЗ не називає країну, на території якої буде знищено хімзброю. При цьому повідомляється, що гендиректор організації Ахмет Узюмджю представить спеціальний план знищення хімарсеналів за межами Сирії, проте терміни подання цього плану не уточнюються.

Влада Албанії відмовилася прийняти сирійську хімічну зброю для знищення.

Раніше від участі в ліквідації сирійського хімічного арсеналу на своїй території відмовилися Норвегія, Туреччина, Йорданія і РФ. Пошуками країни, на території якої повинно бути знищено зброю, займаються США.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.


Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177