ЄС налаштований підписати Угоду про асоціацію з Україною під час саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, заявив в інтерв'ю газеті «Сьогодні» Ян Томбінський, посол Євросоюзу в Україні.

Говорячи про те, чи буде сьогодні прийнято якесь рішення під час засідання міністрів закордонних справ країн - членів ЄС, Томбінський сказав, що сьогодні таке рішення не буде прийматися, а доля Асоціації визначиться безпосередньо в ході Вільнюського саміту.

«Два посланники Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський сказали, що поки рішення немає. Це означає, що поки немає і негативної відповіді. Тобто поки негативного рішення щодо Угоди про асоціацію прийнято не було. Брюссель налаштований дуже позитивно. Якщо оцінювати дії, а не слова, то в цьому відношенні Брюссель робить все можливе для підписання Угоди під час Вільнюського саміту», - заявив посол ЄС в Україні.

Також Томбінський зазначив, що не бачить причин для перенесення підписання Асоціації на 2014 рік або пізніше, як про це заявляють деякі політики.

«Ніхто мені не назвав аргументів, для чого потрібна така пролонгація і кому. Євросоюзу - не потрібна. Можливо, потрібна Україні. Але що це вирішить? Адже йдеться про глобальну відповідь на запитання - рухатися Україні в європейському стратегічному напрямку чи не рухатися; і чим швидше ми все підпишемо і почнемо впроваджувати в життя, тим краще для України», - сказав дипломат.

Коментуючи ускладнення в українсько-російських відносинах у зв'язку з наближенням підписання асоціації, Томбінський заявив, що в діях Кремля і його спікерів превалює політична складова, адже асоціація з ЄС, на його думку, ніяк не впливає на торговельний режим між Україною і Росією. Крім того, дипломат висловив здивування, що кампанія проти українських товарів і виробників була розгорнута Росією ще задовго до підписання асоціації з ЄС.

«Для мене дивно те, що все це сталося ще до того, як Україна підписала Угоду про асоціацію. Адже ще нічого не сталося, нічого не змінилося у відносинах між Україною і Євросоюзом, але ми щодня чуємо якісь заяви про можливість змінити думку Києва, дізнаємося про заходи щодо тиску на українську економіку! Ваші депутати з південних і східних регіонів розповідають мені, що Росія закрила доступ українських товарів на російський ринок. Але чому?! Ні підписання Асоціації, ні її імплементація нічого не змінюють у торговельному режимі між Україною і Росією. Зона вільної торгівлі СНД не суперечить зоні вільної торгівлі з ЄС, і ніхто перед Україною не ставив питання про вихід з угоди одного заради іншого. І якщо заходи по відношенню до України все-таки вживаються, ясно, що у них не економічна, а політична мета. Йдеться лише про економічне обґрунтування досягнення певних політичних результатів», - вважає посол ЄС в Україні.

Нагадаємо, що для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада Україна повинна прийняти закони про лікування засуджених за кордоном і внести зміни у виборче законодавство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

331