Підписувати Угоду про асоціацію з ЄС без істотної компенсації економічних втрат внаслідок встановлення Зони вільної торгівлі не варто. Про це заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, політолог Михайло Погребинський.

«Справді, влада не приховує, що ми повинні отримати гарантії, компенсацію, у першу чергу економічну, від потенційних втрат у статусі асоційованого члена ЄС. Я і раніше про це говорив, що без суттєвої компенсації підписувати угоду не варто. Очевидно, що найбільше користі від асоціації отримує ЄС, а не Україна», - зауважив він.

На думку експерта, гарантії повинні охоплювати не тільки матеріальну допомогу, але й компенсацію в деяких галузях, в яких очікується погіршення ситуації.

«Гарантії - це не тільки кредит у розмірі 15 мільярдів доларів, це широкий перелік торгових питань. Мається на увазі тих, за якими ми активно працюємо з Росією. В іншому випадку ми отримаємо тисячі безробітних», - додав Погребинський.

Політолог констатує, що на сьогодні ЄС поки нічого не зробив для того, щоб переконати Україну підписувати Угоду про асоціацію.

«Це повинна бути не позиція якогось депутата Європарламенту, а Єврокомісії. Навіть не просто позиція, а конкретні плани. На сьогодні ніхто конкретно нічого не обіцяє. Навіть навпаки - той же Томбінський заявив, що ми не для того підписуємо асоціацію, щоб вирішувати проблеми України, виплачувати борги, - підкреслив політолог. - У той же час Польща у 90-х роках отримала від ЄС величезні кошти, їй були списані всі борги перед європейськими країнами. В ситуації з Україною немає ніяких рухів у нашу сторону».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208