12 листопада в Україні стартував перший моніторинг якості освіти учнів 5-х і 10-х класів. Протягом місяця учні 5-х класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів і форм власності здадуть 5 тестів з математики, української, російської та іноземних мов, а також комбінований тест (Я і Україна, Основи правознавства). Учні 10-х класів повинні пройти моніторинг з 12 предметів і здати тести з української мови, іноземної мови, історії України, всесвітньої історії, української літератури, геометрії, алгебри, біології, хімії, фізики, географії та технологій.

Як відомо, відповідне рішення було прийнято Міністерством освіти ще влітку. Офіційною метою даної акції є оцінювання стану системи освіти та отримання об'єктивної інформації про якість освіти за результатами навчання школярів у початковій та основній школі.

Моніторинг якості освіти проводиться за збірниками завдань, які видані ТОВ «Центр навчально-методичної літератури». Збірники завдань для проведення моніторингу містять 10 варіантів тестів, кожен з яких складається із завдань, різних за формою і складністю. Кожен учень виконуватиме один варіант тестів.

У Міністерстві освіти стверджують, що участь школярів у моніторингу допоможе вчителям і батькам отримати об'єктивну інформацію про результати їхнього навчання і сприяти поліпшенню системної підготовки майбутніх випускників до державної підсумкової атестації і, згодом, до зовнішнього незалежного оцінювання.

Чи справді це так і чи доцільно проводити перевірку знань учнів 5-х і 10-х класів, ForUm запитав у експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1810