Виконавча рада Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) затвердила детальний план знищення сирійських хімарсеналів, згідно з яким усі матеріали для виготовлення хімзброї, крім ізопропанолу, будуть вивезені з Сирії до 5 лютого 2014 року, йдеться в опублікованій у ніч на суботу заяві ОЗХЗ .

«План передбачає вивезення із Сирії всіх задекларованих хімічних речовин і прекурсорів, за винятком ізопропанолу, не пізніше 5 лютого 2014 року, при цьому найбільш важливі речовини будуть вивезені до 31 грудня 2013 року», - йдеться у прес-релізі, передає РІ А «Новости».

Об'єкти, пов'язані з сирійськими хімарсеналами, будуть послідовно знищені в період з 15 грудня 2013 року по 15 березня 2014 року. Також у заяві зазначається, що зброя буде вивезена за межі Сирії для знищення не пізніше 30 червня 2014 року.

У прес-релізі ОЗХЗ не називається країна, на території якої буде знищено хімзброю. Зазначається, що гендиректор Організації представить спеціальний план знищення хімарсеналі в за межами Сирії, проте терміни подання цього плану не уточнюються.

На початку листопада ОЗХЗ заявила про завершення першого етапу операції, спрямованої на знищення хімічної зброї у Сирії, і про знищення хімобладнання. Крім цього, всі елементи для створення хімзброї у Сирії були опечатані.

Нагадаємо, конфлікт у Сирії між владою і опозицією триває з березня 2011 року.

Сирійська влада заявляє, що протистоїть організованим діям добре озброєних і навчених місцевих бойовиків і найманців, підтримка яким надається з-за кордону.

Ситуація у Сирії загострилася після подій 21 серпня, коли, за даними американської розвідки, через застосування урядовими військами хімічної зброї загинули сотні людей. Влада Сирії неодноразово заявляла, що не застосовувала хімічної зброї, однак на Заході після цього відкрито заговорили про можливе втручання у сирійський конфлікт.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчого ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

356