У жовтні на грошово-кредитному ринку продовжилося зростання залишків як за наданими банками кредитами, так і за депозитами, залученими ними у національній валюті з одночасним зниженням вартості останніх. Такі дані оприлюднені Національним банком у щомісячному огляді «Основні тенденції грошово-кредитного ринку України за жовтень 2013 року», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Загальний кредитний портфель банків у жовтні збільшився на 8,6 млрд грн, або на 1,0% (з початку року - на 7,2%). Таким чином, загальна заборгованість позичальників перед банками станом на 1 листопада досягла 867,6 млрд грн.

При цьому аналітики банківського ринку зазначають, що приріст кредитного портфеля в основному забезпечено за рахунок кредитів, виданих в національній валюті. З початку року кредитний портфель у гривні виріс на 9,9%, у жовтні - на 1,3%. У той же час, кредитний портфель в іноземних валютах хоча й зріс, але істотно менше - на 2,6% з початку року, і на 0,4% в жовтні.

До позитивних тенденцій аналітики відносять також пріоритетне зростання кредитів юридичним особам. За жовтень кредитний портфель юросіб виріс на 7,5 млрд грн., і досяг 678,1 млрд грн. Залишки за кредитами, наданими їм, зросли у жовтні на 1,1% (з початку року - на 8,3%).

У той же час кредити населенню зростали значно скромніше. За жовтень загальний портфель кредитів, виданих фізичним особам, збільшився на 1,1 млрд грн (на 0,6%) і досяг 189,5 млрд грн (з початку року - на 3,5%).

Ще більший оптимізм аналітиків викликало триваюче зростання депозитів населення. У жовтні загальний приріст залишків на депозитних рахунках фізосіб склав 5,3 млрд грн.

Залишки депозитів на рахунках населення за місяць збільшилися на 1,3% (з початку року - на 17,7%) - до 430,5 млрд грн, юридичних осіб - зменшилися на 3,6% (з початку року зросли на 4,6%) - до 211,4 млрд грн.

Аналітики особливо відзначають, що приріст депозитів населення в національній валюті склав 6,1 млрд грн, і в той же час, депозити в іноземних валютах зменшилася в гривневому еквіваленті на 0,7 млрд грн.

Таким чином, роблять висновок експерти, громадяни не повірили прогнозами про неминучість обвалу курсу національної валюти, які поширювали деякі ЗМІ. Громадяни проголосували гривнею за довіру до національної валюти, резюмують аналітики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185