Влада Китаю вирішила пом'якшити норму щодо обмеження народжуваності, яке дозволяє більшості сімейних пар мати лише одну дитину.

В найближчому майбутньому сім'ям буде дозволено мати двох дітей за умови, що один із батьків є єдиною дитиною у родині, пише Російська служба «Бі-бі-сі».

Крім того, політика «одна сім'я - одна дитина» вже майже не поширюється на сільських жителів та етнічні меншини.

Рішення пом'якшити політику регулювання народжуваності було прийняте за підсумками наради керівництва компартії Китаю. Також на нараді КПК було вирішено скасувати систему трудових таборів для перевиховання. Мережа трудових таборів була створена близько 50 років тому, і сьогодні там утримуються кілька тисяч чоловік. Поліцейські комісії мають право притягувати правопорушників до кількох років виправних робіт у таборах без судового розгляду.

На третьому пленумі КПК під керівництвом голови КНР Сі Цзіньпіна також були оголошені плани щодо проведення економічної реформи.

Китай запровадив політику однієї дитини на одну сім'ю у 1970-ті роки з метою стримати стрімке зростання населення країни. Ця норма з тих пір дотримувалася досить жорстко, проте в ній сьогодні передбачені певні винятки. Так, у деяких містах обоє батьків повинні бути єдиними дітьми у своїх родинах, щоб їм дозволили мати двох дітей. У сільських районах сім'ї дозволено мати двох дітей тільки у тому разі , якщо перша дитина - дівчинка.

Згідно з заявами правозахисників, ця політика призвела до того, що багато жінок були змушені вдаватися до абортів. Крім того, традиційне бажання батьків мати в першу чергу хлопчиків створило гендерний дисбаланс, оскільки деякі жінки наважувалися на аборт, як тільки з'ясовували, що має народитися дівчинка.

Фахівці підрахували, що через цей дисбаланс вже до кінця поточної декади в Китаї буде близько 24 мільйонів чоловіків, які не зможуть знайти собі дружин-китаянок.

Ще однією проблемою є різке збільшення числа літніх людей. Коли дитина досягає працездатного віку, йому доводиться піклуватися не тільки про батьків, але і про батьків батьків - бабусь і дідусів.

Зростання населення Китаю поступово сповільнюється, і до 2050 року більше чверті населення країни становитимуть люди віком понад 65 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201