Стратегічні плани розвитку АПК України передбачають включення земель сільськогосподарського призначення у ринковий оборот. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, глава комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калєтнік сказав на засіданні комітету.

За його словами, даний процес організовують у два етапи. «Перший - це вихід Державного земельного банку на ринок і створення умов для вільного обігу земель, зокрема, шляхом їхньої консолідації (до зняття мораторію на продаж). Другий етап - впровадження обігу с/г земель на всій території країни. Все це закладено у стратегію розвитку галузі на період до 2020 року», - зазначив депутат.

І додав, що на земельному ринку передбачено введення обмежень для запобігання спекулятивних операцій - заборона на перепродаж ділянок протягом певного строку і диференційований підхід до оподаткування таких операцій. «Також намічені обмеження щодо площі землі, яка може бути у власності або оренді однієї людини. Буде впроваджуватися і система моніторингу якості земель, і обов'язкова агрохімічна паспортизація», - сказав парламентарій.

Він уточнив, що стратегія розвитку сектору передбачає довгострокове планування державної підтримки АПК, зокрема, через запровадження індикаторів, які будуть сигналізувати про необхідність дотацій якомусь підсегменту. «Також передбачений перехід на держфінансування на поворотній основі та компенсаційний формат держпідтримки. Перевагу при державному фінансуванні будуть отримувати інноваційні проекти на основі приватно-державного партнерства», - резюмував фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

338