Завдяки підписанню Угоди про асоціацію з ЄС в Україні настануть радикальні зміни в інноваційному секторі.

Про це у ході круглого столу «Інноваційна модель розвитку економіки України» заявив директор Міжнародного центру перспективних досліджень Володимир Панченко.

«Чехія змогла стати на шлях інновацій з допомогою приєднання до тренду, підписавши угоду про асоціацію з ЄС. Україні потрібно повторити той же шлях. Звичайно, моментальних зрушень ми не побачимо, проте через 10 років настануть зміни в інноваційному трикутнику наука-освіта-виробництво. За рахунок зовнішнього вектора ми могли б надолужити згаяне в інноваціях», - сказав він.

Між тим, експерт висловив переконаність , що у розвитку інноваційних технологій держава має зробити акцент на невеликі підприємства.

«Якщо буде фінансування у бік малих і середніх підприємств з розробки інноваційних технологій, а не просто кошти на їхню підтримку, то ми зможемо припинити спускатися до рівня сировинного придатка», - додав Панченко.

Коментуючи шляхи пошуку капіталу для розвитку інновацій, він запропонував збільшити податки для сировинних галузей.

«Досить іти по шляху «наздогнати і перегнати». Нас врятують радикальні інвестиції. Тобто точково вибираються конкретні напрями, території, вкладаються кошти. Гроші насправді є в економіці, їх достатньо. Але якщо говорити про радикальне збільшення інвестицій, то у нас є сировинні галузі. Їх потрібно обкладати адекватними податками, їх можна збільшити разів у 10 мінімум, і ці кошти направити на інновації», - підсумував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215