Банкіри вітають проведену Національним банком України модернізацію Національної системи масових електронних платежів. Впровадження нових технологій не залучатиме нових учасників у систему, але і дозволить збільшити частку карткових розрахунків, які проходять через національну систему, заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

«Банківська спільнота вітає здійснену Нацбанком модернізацію карткової системи НСМЕП. У першу чергу - впровадження міжнародних стандартів обробки платежів, які дозволять банкам приєднатися до НСМЕП з наявними системами банкоматів і терміналів, з існуючими програмними комплексами та процесинговими центрами без додаткових фінансових вкладень і перебудови роками напрацьованих бізнес-процесів», - пояснив Мамедов.

Виконавчий директор НАБУ підкреслив, що запуск і успішна експлуатація модернізованих центрального маршрутизатора і розрахунково-клірингового центру створить передумови для розвитку сучасної карткової системи на базі НСМЕП, яка відповідає вимогам ринку, а також дозволить розширити масове використання пластикових карток у повсякденному житті, розширювати можливості мобільних і інтернет-банківських розрахункових технологій.

Суттєвою конкурентною перевагою проведення операцій у НСМЕП перед міжнародними платіжними системами Мамедов назвав їх невисоку вартість для банків-учасників системи.

«Окремо хочу підкреслити, що прозорі і зрозумілі тарифи на обробку операцій і здійснення розрахунків, запропоновані Національним банком учасникам ринку, дозволять банкам зменшити витрати на обслуговування карткових операцій всередині країни і спрямувати вивільнені кошти на впровадження нових продуктів і послуг, розвиток мереж банкоматів і терміналів», - сказав представник НАБУ.

Нагадаємо, Національний банк модернізував державну платіжну систему на базі відкритих міжнародних стандартів і впровадив Центральний маршрутизатор і розрахунково-кліринговий центр, який є технологічною платформою для обробки міжбанківських операцій за пластиковими картками. У НБУ очікують, що через систему НСМЕП буде обслуговуватися близько 40-50% всіх транзакцій країни, що здійснюються з допомогою пластикових карток. На сьогоднішній день до центрального маршрутизатора підключилися Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Укргазбанк, Хрещатик та Імексбанк. Розглядаються заявки інших банків, які зможуть підключатися до Центрального маршрутизатора без додаткових витрат. Роботи МПС Visa MasterCard в Україні нова система не торкнеться, оскільки вона призначена лише для обслуговування внутрішніх транзакцій у системі НСМЕП.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

926