Влада Молдови запропонувала виключити російську мову зі списку обов'язкових предметів у школах.

Про це, як передає «Новости-Молдова», заявила міністр освіти республіки Майя Санду.

Вона послалася на одне з положень проекту нового кодексу про освіту, який був оприлюднений для публічного обговорення.

Як пояснила заступник голови управління доуніверситетської освіти міністерства Маріана Гораш, учні зможуть вивчати російську мову як предмет за вибором - нарівні з французькою, англійською або німецькою.

Наразі російська мова в Молдові має статус мови міжнаціонального спілкування. В Гагаузькій автономії і Придністров'ї вона є рідною для абсолютної більшості населення, а також поряд з гагаузькою і молдавською має статус однієї з офіційних мов.

Відповідний предмет у школах республіки викладається з 5 по 9 класи. На його вивчення відведено дві години на тиждень.

У квітні поточного року Ліберальна партія Молдови внесла до парламенту законопроект, що пропонує позбавити російську мову її нинішнього статусу, щоб поступово витіснити її з громадського і політичного життя країни. Поки даний документ прийнятий не був, однак з липня вузи республіки відмовилися приймати документи випускників російськомовних ліцеїв.

Крім того, у серпні міністерство освіти розіслало по навчальних закладах країни циркуляр, в якому рекомендувало керівництву даних закладів «вжити заходів з метою просування коректного ставлення до румунської мови». Відомство, зокрема, рекомендувало «поступово перевести викладання деяких профільних предметів в іншомовних групах коледжів та ремісничих училищ на державну мову».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134