Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що правоохоронним органам слід звернути увагу на так зване клонування кандидатів у народні депутати на повторних виборах у п'яти проблемних округах.

«З формально-юридичної точки зору кожен громадянин може подати документи для реєстрації його кандидатом у народні депутати шляхом самовисування. Формально, на перший погляд, начебто ніякого порушення закону немає. Але разом з цим не варто забувати про принципи виборчого процесу. Серед таких принципів є, в тому числі, і такий, що виборці повинні формувати свою волю без обману. Тобто, йдучи на виборчу дільницю, заповнюючи виборчий бюлетень, вони повинні чітко знати, який це саме Іваненко чи Петренко, щоб тут не було обману самого виборця. Очевидно, що в цьому аспекті слід було б силовим органам з цієї точки зору подивитися на цю проблему - є там підстави для реагування, чи ні», - заявив Магера в ефірі «5 каналу».

Він зазначив, що у виборчому бюлетені будуть вказані додаткові норми кандидатів у нардепи, наприклад, де людина працює. «ЦВК має затвердити форму виборчого бюлетеня, і серед обов'язкових реквізитів у бюлетені буде рік народження, суб'єкт висування та інші реквізити, зокрема, де людина працює», - зазначив він.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 жовтня в Україні почалася виборча кампанія з проведення 15 грудня повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 і 223.

21 жовтня Центральна виборча комісія зареєструвала перших 19 кандидатів у народні депутати на повторних виборах до парламенту у п'яти округах, в тому числі 16 - від політичних партій і трьох самовисуванців.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера називає «печерними технологіями» висунення так званих двійників з метою відібрати голоси у прохідних кандидатів в народні депутати на повторних виборах у п'яти проблемних округах.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260