Польська влада має намір переконувати своїх партнерів у Європейському Союзі підписати Угоду про асоціацію з Україною на найближчому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в кінці листопада. Про це заявив сьогодні глава польського уряду Дональд Туск.

Він назвав складними на сьогоднішній день умови для підписання цього документа, запевнивши, що польська влада має намір і надалі докладати зусиль, щоб Угода була підписана.

«Тому ми будемо робити те, що в наших силах, щоб переконати Європу і Україну підписати Угоду про асоціацію, але не приховую, відчуваю і знаю, і не єдиний, хто поділяє цю точку зору, що сьогодні це складніше, ніж місяць тому», - сказав прем'єр Польщі.

Тому, зазначив він, необхідно докласти ще більше зусиль.

Крім того, Туск звернув увагу на тиск Російської Федерації на Україну і опір у самій Україні людей, які виступають проти європейської інтеграції.

«Ми чітко бачимо, наскільки сильно тисне на Україну великий східний сусід Польщі. Ми усвідомлюємо, що також в Україні не всі з ентузіазмом ставляться до наближення до Європи. Тим більше, що Польща і надалі діятиме для того, щоб досягти фіналу. Потрібно використовувати навіть найменший шанс, щоб цей фінал у Вільнюсі був досягнутий», - сказав глава уряду.

На його переконання, наближення України до Євросоюзу як для самої країни, так і для ЄС надзвичайно важливе.

«Сьогодні у нас відчуття критичного моменту, коли через трохи більш як 10 днів у Вільнюсі президент Польщі Броніслав Коморовський разом з іншими главами держав і урядів вирішуватиме, підписувати чи не підписувати Угоду про асоціацію з Україною», - сказав Туск.

Він повідомив, що обговорював «українське питання» зі спеціальними представниками Європейського парламенту Олександром Кваснєвським та Петом Коксом.

Туск запевнив, що Польща у питанні підписання Угоди діятиме як через спеціальну місію Європарламенту, так і через власні органи влади.

На його переконання, тези про те, що Угода може бути підписана у 2014 або 2015 роках лише «додають непотрібне алібі для тих, хто не хоче зближення України з Європою».

Нагадаємо, Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі (Литва) 28-29 листопада.

За матеріалами: «УНІАН»,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

633