Встановлено походження радіаційнонебезпечних металевих труб, знайдених на території столичного підприємства, яке займається оптовим прийомом металобрухту, повідомляє відділ по зв'язках з громадськістю управління МВС України в Київської області.
 
Фахівець з дезактивації обладнання та автотранспорту зазначив, що це труби з Чорнобильської зони, які пройшли попередню дезактивацію.
 
 
«На сьогоднішній день радіаційний фон зараженого металу значно перевищує допустимий. У ньому виявлено штучний радіонуклід цезій, який з'являється в результаті розпаду ядерного палива», - повідомили в МВС.
 
На даний момент проводяться заходи з вилучення та вивезення зазначеного металобрухту до державної корпорації «Українське державне об'єднання «Радон», де буде проводитися дезактивація.
 

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч.1 ст.265 Кримінального кодексу України (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Правоохоронці проводять відповідні заходи з метою встановлення осіб, причетних до організації прийому металу та свідків правопорушення.

Як повідомляв ForUm, співробітники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю в Київській області під час проведення санкціонованого обшуку на території столичного підприємства, яке займається оптовим прийомом металобрухту, виявили близько 5 тонн радіаційнонебезпечних труб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180