Найбільш поширене порушення прав українців у сфері житлово-комунального господарства - необґрунтовано завищені тарифи. Про це під час брифінгу повідомила начальник Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України Ірина Зарубинська.

«Найбільше фактів правопорушень було виявлено при встановленні тарифів на комунальні послуги для населення. Одиничним було правопорушення, коли в лікарню припиняли подавати гарячу воду. Хоча такий випадок був тільки один, але все таки він був, і прокурори гостро відреагували на нього», - цитує Зарубинську прес-служба ГПУ.

Зокрема, начальник Головного управління розповіла про випадки, коли приватні суб'єкти господарювання, які надають житлово-комунальні послуги, самовільно встановлюють такі тарифи.

У той же час, зазначила вона, у відповідності з законодавством таке право надано виключно органам місцевого самоврядування.

«Як приклад можу навести правопорушення, які допустили службові особи одного з ТОВ, самовільно затвердили тариф для свого гуртожитку. У результаті його жителі безпідставно переплатили за утримання будинку в 2011-2012 роках майже 350 тисяч гривень», - навела приклад прокурор.

Аналогічним правопорушенням, у результаті якого мешканці будинку переплатили майже 400 тисяч гривень, є дії посадових осіб ТОВ, які самовільно встановили тарифи. Щодо вказаних осіб також відкрито кримінальне провадження і Печерським райвідділом міліції проводиться досудове слідство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151