Опозиційним лідерам не вигідне звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, оскільки вона може суттєво вплинути на їхні власні політичні плани на 2015 рік, пише у своїй колонці для агентства «ЛигаБизнесИ нформ» керівник аналітичної групи імені Григорія Сковороди Валерій Кучерук.

«Незважаючи на мантри про необхідність звільнення Тимошенко, які проголошуються з усіх телеекранів, трибун і партійних сайтів, заклики до акцій протесту, ніхто із лідерів опозиційних фракцій не хоче реального повернення Юлії Тимошенко у велику політичну гру. Природно, звільнення Тимошенко щиро бажають так звані «старі бютівці», які ще не ссучились і яких вона привела у політику, фактично зробивши тими, ким вони зараз є. Звільнення Тимошенко хочуть і деякі політики з усіх трьох опозиційних фракцій», - пише Кучерук.

У той же час політолог зазначає, що вихід Тимошенко на свободу абсолютно не потрібен партійним лідерам, які вже збудували свої плани на президентські перегони 2015 року. Найбільше втратить Арсеній Яценюк, який очолює зараз «Батьківщину» замість ув’язненої екс-прем'єра. Кучерук звертає увагу, що зараз у Яценюка не залишилося організаційного ресурсу: «Нинішній глава «Батьківщини» був настільки впевнений, що Тимошенко буде сидіти, що допустив фатальну помилку, «злив» власний політичний проект «Фронт Змін». Якщо Тимошенко отримає можливість взяти участь у президентській кампанії, Яценюк втрачає все - фракцію, партію і будь-які натяки на результат більше соціологічної похибки».

Найбільш вигідна ситуація сьогодні у Віталія Кличка, пише Кучерук. Він розвиває свій політичний проект «УДАР» і відмовчується з питань, які можуть розколювати електорат. «Завдяки цьому Кличко став лідером електоральних показників серед гіпотетичних кандидатів-опозиціонерів. Але тільки за умови, що у президентській кампанії не братиме участі Тимошенко. Якщо буде навпаки - така сприятлива ситуація для Кличка швидко зміниться, і він отримає сильного і досвідченого опонента, який сплутає всі карти», - пише політолог у своїй колонці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200