До кінця року попит на готівкову іноземну валюту, ймовірно, буде залишатися незначн им . Заходи НБУ, спрямовані на зниження рівня доларизації економіки, роблять покупки валюти для населення менш привабливими. Таку думку висловила експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

НБУ продовжує проводити політику з підтримки стабільності курсу гривні, в тому числі за рахунок заходів коротшого терміну обов'язкового продажу експортної валютної виручки, а також обмежень щодо переказів валюти фізичними особами в межах України.

«Населення вважає більш доцільним витрачати кошти на нагальні потреби і утримувати їх у гривні, ніж очікувати певної девальвації з метою заробітку», - зазначає Сальникова.

Чисте сальдо покупок валюти населенням в жовтні склало 216 млн доларів, що на 68,1% менше вересневого показника.

Причин для такої динаміки, на її думку, було кілька. По-перше, низькі темпи зростання заробітних плат в Україні, на тлі чого населення менше зацікавлене у збереженні, ніж у задоволенні поточних потреб. По-друге, підвищення впевненості населення щодо гривні. І, по-третє, осіння ситуація з бюджетними питанням США, що сприяє зниженню довіри населення до долара.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163