Національний банк України (НБУ) може використовувати інструмент обов'язкового продажу валютних надходжень і надалі, оскільки застосування цього механізму сприяло скороченню курсової волатильності, повідомив глава НБУ Ігор Соркін.

«Особисто моя позиція полягає в тому, що дія цього інструменту сприяла стабілізації монетарної сфери, підвищивши ритмічність надходження іноземної валюти на ринок. При цьому обов'язковий продаж не перешкоджає дії ринкових механізмів попиту та пропозиції, які і визначають рівень і динаміку валютного курсу», - цитує його «Інтерфакс-Україна».

«Обов'язковий продаж - це той інструмент, який може використовуватися НБУ залежно від ситуації, яка складатиметься на ринку», - додав він.
«У найближчі дні (19 листопада - Ред.) цей термін закінчується, і правління Нацбанку буде розглядати питання про доцільність подальшого звернення до цього інструменту», - резюмував Соркін.

Як повідомлялося, обов'язковий продаж валютної виручки введений в Україні в листопаді минулого року, до 19 листопада 2013 року було встановлено обов'язковий продаж валютної виручки на рівні 50%.

Разом з тим, постановою НБУ №381 від 25 вересня 2013 року встановлено вимогу щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є банками, та фізичних осіб-підприємців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273