Незважаючи на традиційні спроби дестабілізації курсу гривні на початку осені, Національний банк України успішно пройшов період осінніх курсових коливань. До такого висновку приходять фінансові експерти, аналізуючи ситуацію на валютному ринку, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

З 16 серпня по 12 листопада курс гривні щодо долара на міжбанківському валютному ринку перебуває у коридорі 810,07 грн - 815,57 грн за 100 дол. США. Тобто коливання курсу гривні склали 0,68%.

Незважаючи на зростання попиту на готівкову валюту, в цілому залишається стабільним і готівковий курс гривні. За цей же період середньозважений курс продажу долара на готівковому валютному ринку змінювався у межах 1% - з 813,29 до 820,79 грн за 100 дол. США. На початку року сто доларів можна було придбати у середньому за 809,89 грн.

Експерти за значають, що Нацбанк зміг забезпечити стабільність курсу національної валюти, хоча ситуація в економіці залишається складною. При цьому протягом серпня-жовтня чистий попит на валюту з боку населення склав 1030,9 млн. дол. США (у серпні - 136,2 млн дол. США, у вересні - 678,7 млн дол. США, в жовтні - 216,0 млн дол. США). При тому, що за період з січня по липень сукупний чистий попит на готівкову валюту з боку населення не перевищував 200 млн дол. США.

Очевидно, що зростання попиту було пов'язане зі цілеспрямованою кампанією, яка була розв'язана з метою дестабілізації курсу гривні, підкреслюють експерти. Але незважаючи на ці спроби, Нацбанку вдалося погасити панічні настрої громадян.

На це вказують зростаючі залишки фізосіб на депозитах у комерційних банках. За період з січня по вересень вони зросли на 59,2 млрд грн - з 365,9 млрд грн до 425,1 млрд грн. При цьому, що особливо показово, депозити населення у гривнях збільшилися на 54,8 млрд грн, у той час як в іноземних валютах - лише на 4,4 млрд грн. Дані за жовтень про стан грошово-кредитного ринку ще не опубліковані Нацбанком, але експерти не сумніваються, що тенденція, яка спостерігається протягом цього року, не змінилася, і залишки на депозитах фізосіб продовжували зростати переважно у гривні.

Експерти також звертають увагу, що коливання курсу гривні до долара значно менше, ніж, наприклад, пари долар-євро на міжнародних ринках. Так, упродовж з середини серпня по 11 листопада курс цієї пари змінювався в межах 1,33-1,38 доларів за євро, або 3,76%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96