Кабінет Міністрів на своєму засіданні вніс зміни у Державну цільову економічну програму «Ядерне паливо України», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Як пояснюють експерти Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зміни розроблені з метою продовження строків реалізації заходів, спрямованих на забезпечення незалежності України від імпорту природного урану, цирконієвої продукції та ядерного палива до 2020 року.

Продовження строків реалізації Держпрограми та виділення коштів із держбюджету на реалізацію завдань і заходів, передбачених у ній, дасть можливість розпочати будівництво заводу з виробництва ядерного палива, розробити та затвердити нову редакцію програми, яка відповідала б сучасним вимогам розвитку ядерно-промислового комплексу України, за значають експерти.

Не менш важливим, вважають аналітики, при реалізації Держпрограми використання вітчизняного науково-технічного потенціалу українських підприємств, які зможуть бути задіяні у створенні національного виробництва ядерного палива.

Експерти вказують, що для створення виробництва ядерного палива необхідно завершити розробку проекту будівництва заводу. Однак наукове, проектне та інформаційне супроводження об'єктів ядерно-паливного циклу передбачає значний комплекс заходів. Серед них експерти називають проведення додаткових науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт для вдосконалення технологій гірничого видобутку, переробки уранової сировини і радіаційного захисту персоналу і населення, зняття з експлуатації цих об'єктів, оцінки впливу на навколишнє природне середовище, проведення технічного переоснащення науково-дослідних установ і проектних організацій.

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), обсяг виробництва енергії атомними станціями до 2050 року потроїться, якщо вдасться реалізувати і впровадити нові технології, а загальне споживання енергії продовжить рости.

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» у січні-червні 2013 року закупило свіже ядерне паливо (СЯП ) на суму 170,967 млн дол. США.

За даними Державної служби статистики, за цей період для українських АЕС закуповували паливо виключно російського виробництва у паливній компанії «ТВЕЛ».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121