Кабінет Міністрів України сьогодні, 13 листопада, схвалив проект Закону України «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо створення Державного дорожнього фонду», повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Документом, зокрема, доповнено перелік джерел фінансування робіт з будівництва і ремонту автодоріг. Крім надходжень від акцизного збору та ввізного мита на нафтопродукти, акцизного збору та ввізного мита з імпортованих на митну територію України транспортних засобів та шин до них, відтепер Державний дорожній фонд зможе наповнюватися відрахуваннями від сплати за проїзд великоваговими автомобілями.

Як зазначив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, гроші, отримані від власників великовантажного автотранспорту, повинні спрямовуватися винятково на утримання та ремонт автомобільних доріг.

«Це в інтересах самих вантажоперевізників. Адже ремонти сучасних вантажівок у результаті їзди поганими дорогами - справа значно дорожча , ніж помірна плата за користування якісними автошляхами. Така компенсація - поширена ефективна європейська практика. І в цьому випадку, як і у законодавстві в цілому, Україна застосовує успішний досвід Європи», - сказав Вілкул.

Розмір і порядок справляння плати за проїзд великовагових автомобілів буде визначати Кабінет Міністрів України.

Міністр інфраструктури Володимир Козак зазначив, що кошти і з Державного дорожнього фонду будуть отримувати обласні адміністрації і Укравтодор, між якими розподілено функції відповідальності за дороги державного значення.

«Укравтодор і місцева влада будуть визначатися з об'єктами, які в першу чергу потребують оновлення, а наявність Державного дорожнього фонду дозволить організувати стабільне фінансування, оскільки кошти, які надійшли і від акцизного збору і від сплати за проїзд вантажівками, будуть виділятися безпосередньо на заплановані ними дорожні роботи», - сказав Козак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139