Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив деяким міністерствам проаналізувати стан виконання всіх положень Договору про зону вільної торгівлі з країнами-учасницями Співдружності Незалежних Держав. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він заявив, відкриваючи засідання уряду.

Він нагадав, що з 1 січня 2014 року Україна приймає головування в СНД.

«Робота над концепцією головування України в СНД триває вже деякий час. Але, зважаючи на те, як розвивається ситуація, думаю, нам необхідно енергійно внести корективи в цю роботу. Мова йде про те, щоб створити концепцію та порядок денний для СНД, як генератора економічного зростання країн-учасниць. Співробітництво в рамках Співдружності може і повинно стати довготривалим компенсатором затяжної рецесії на інших експортних ринках», - зазначив прем'єр-міністр.

Він заявив, що ринки країн СНД досі суттєво пов'язані промисловою кооперацією, взаємними інвестиціями, торгівлею товарами критичного і підкритичного імпорту.

«У той же час в кожній із країн є свої переваги на світових ринках, які можна посилювати, користуючись потенціалом усієї Співдружності. Треба тільки правильно і перспективно сформулювати порядок денний для посилення конкурентних переваг. І в першу чергу задіяти для цього механізми зони вільної торгівлі між країнами СНД», - сказав він.

Також Азаров зазначив, що 20 листопада нинішнього року в Санкт-Петербурзі відбудеться чергове засідання Ради голів урядів СНД. «Одним з головних питань, які виносяться на його розгляд, є рішення про хід виконання положень Договору про зону вільної торгівлі між країнами СНД від 18 жовтня 2011 року», - сказав прем'єр.

«Ми повинні принципово і предметно поставити питання про нормалізацію торгово-економічних відносин під час засідання глав урядів країн-учасників Співдружності Незалежних Держав», - підкреслив глава уряду.

Також він дав доручення Мінекономрозвитку разом з Мінагрополітики, Міненерговугілля, Міндоходів, Мінфіном, Мін'юстом і Міністерством закордонних справ всебічно проаналізувати стан виконання усіх положень договору та подати на розгляд уряду відповідні аналітичні висновки і пропозиції.

«Я хочу, щоб була ретельно проаналізована підготовка проектів міжнародних угод, передбачених договором: про вільний доступ до трубопровідного транспорту, торгівлю послугами, поетапне скасування експортного мита, угоди про закупівлі для державних потреб і т.п. А також для виконання положень Договору, які передбачають вирішення спірних питань на основі норм і правил ВТО. Це питання митного і податкового адміністрування, співпраці з санітарних та фітосанітарних питань, технічного регулювання, єдиних правил застосування спеціальних, антидемпінгових та інших захисних заходів», - сказав Азаров.

За словами прем'єр-міністра, практика показала, що відносно низки цих питань спостерігається зволікання або дії, які суперечать змісту угоди з боку окремих партнерів по угоді.

«Наприклад, з травня поточного року блокується розробка угоди про транзит трубопровідним транспортом. Відбулося істотне ускладнення митних процедур, зокрема, сертифікатів походження, в односторонньому порядку введених державами Митного союзу, що не відповідає загальним інтересам всіх сторін договору», - поскаржився прем'єр.

Враховуючи це, він зазначив, що звернувся до голів урядів СНД та голови виконкому СНД Сергія Лебедєва з пропозицією в рамках засідання Ради провести багатосторонні консультації і за їх результатами прийняти консолідоване рішення, яке б розблокувало виконання важливих, принципових положень договору про зону вільної торгівлі.

«Так, на сьогоднішньому засіданні уряду ми повинні прийняти низку нормативних актів про підписання міжнародних багатосторонніх угод, які будуть виноситися на засідання глав урядів країн СНД. Зокрема, мова йде про зміни в Угоду про правила визначення країни походження товарів у СНД, а також до Угоди про координацію відносин у галузі електроенергетики», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що головування України в СНД у 2014 році буде спрямовано на забезпечення поступального розвитку Співдружності та зміцнення взаємовигідного співробітництва.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1937