Служба безпеки України встановила особу людини, яка на початку жовтня підірвала себе і двох прикордонників у пункті пропуску «Бачівськ» у Сумській області. Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у заявила представник прес-служби СБУ Оксана Лелюк.

За її словами, ним виявився громадянин Росії, уродженець і житель Кабардино-Балкарської Республіки, який намагався перетнути держкордон України з паспортом, оформленим на чуже ім'я.

«З 2010 року він перебував у федеральному розшуку РФ за підозрою в участі у незаконному збройному формуванні. Серед особистих речей загиблого бойовика знайдено флеш-карту, на якій містяться фото та відеоматеріали про його перебування у таборах незаконних воєнізованих формувань у РФ», - зазначила представник відомства.

Лелюк додала, що під час подальших заходів у різних областях України СБУ із залученням спецпідрозділу «Альфа» затримали чотирьох спільників загиблого, які підозрюються в причетності до організації незаконного переправлення в Україну.

«Серед затриманих - росіянин, також виходець з Кабардино-Балкарії, який перебуває в міжнародному розшуку за підозрою в причетності до скоєння у 2001 році терактів у Ставропольському краї, внаслідок яких 26 осіб загинули та 136 отримали тілесні ушкодження. Вирішується питання про його екстрадицію. У затриманих вилучено кілька підроблених паспортів і вогнепальну зброю. Оперативно-слідчі заходи тривають», - сказала фахівець.

Нагадаємо, вночі 4 жовтня під час прикордонного контролю в українському пункті пропуску «Бачівськ» (Сумська обл.) нелегал, який до цього успішно перетнув кордон Росії, підірвав себе і двох прикордонників. У результаті сам правопорушник загинув, а прикордонники у важкому стані були госпіталізовані.

Сумська обласна міліція відкрила кілька кримінальних проваджень щодо цього інциденту.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261