Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін, виступаючи в Брюсселі в Королівському інституті міжнародних відносин «Егмонт», підкреслив, що Україна не вступає в Євросоюз, а тільки в асоціацію з ЄС.

«Ви вступаєте в дуже тривалий процес, у рамках якого будете виконувати масу обтяжливих для своєї країни, для економіки, для своєї промисловості умов, не маючи в кінцевому рахунку перспективи вступу у Європейський Союз. Це як не в лазню сходити, а в передбаннику посидіти», - відповів він під час полеміки українському послу.

На думку Рогозіна, «це не дуже зрозуміло всьому суспільству, яке свідомо чи несвідомо підтримує владу у вирішенні такого роду питань», - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що свій промисловий і технологічний розвиток Росія пов'язує із співпрацею з сусідами на пострадянському просторі. За його словами, ключовими партнерами у даному випадку є не тільки держави-члени ОДКБ чи ЄврАзЕс, а також Україна, Молдова і деякі інші.

Крім того, віце-прем'єр висловив свої побоювання і очікування щодо майбутнього наприкінці листопада Вільнюського саміту програми «Східне партнерство».

«Такого роду рішучі дії повинні здійснюватися виключно при розумінні того, що вони принесуть позитивний ефект для всіх учасників цього процесу», - переконаний Рогозін.

За його словами, інформація російської сторони щодо правил, за якими гратимуть Україна чи Молдова, підписавши Асоціацію з ЄС, говорить про те, що порушаться «традиційні виробничі, промислові зв'язки і кооперація, які у нас на сьогодні, наприклад, є з Україною у сфері космічної та авіаційної промисловості».

«Ми побоюємося цих наслідків. Ну і для Європейського Союзу, абсолютно очевидно, це теж буде досить-таки серйозне питання. Я не думаю, що Європейський Союз буде вічно гумовим, щоб розтягуватися якомога далі на схід, отримуючи при цьому нестабільні економіки в свій склад», - сказав Рогозін.

На його думку, ЄС, виходячи з суто прагматичних міркувань, не повинен був йти на такого роду рішення.

Нагадаємо, Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі (Литва) 28-29 листопада.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139