Цього року в Україні вдалося вирівняти виробництво і споживання гречки. Про це заявив аналітик аграрного бізнесу Андрій Китаєв.

Так, пропозиція цієї крупи на ринку і запаси повністю покриють попит всередині країни у 270 тисяч тонн. При цьому немає перевиробництва і аграрії не несуть збитків. А це означає, що немає об'єктивних підстав для завищення ціни на цю крупу.

«У поточному році Україна вийшла на оптимальне співвідношення виробництва та споживання гречки. Оскільки гречка є соціальним продуктом, то спекуляції з нею відчутні для населення. Тому аграрії, дотримуючись рекомендацій Мінагрополітики, посіяли рівно стільки, скільки потрібно. І в результаті ніхто не буде в програші», - зазначив експерт.

За його словами, цього року гречку збирали з 210 тисяч гектарів. Врожайність цієї культури зросла, і аграрії зібрали хороший урожай. Тому, підкреслив експерт, хоча посівні площі під гречкою були менші, ніж у 2012-му, їх обсяг був більш економічно обґрунтованим. Тому виробники не несуть збитків і не втратять подальшої мотивації виробляти цей продукт, що могло б призвести до дефіциту в майбутньому.

«А що з цього споживачеві? Зараз немає об'єктивних причин для подорожчання, адже виробили скільки потрібно. Так, в цілому для внутрішнього ринку на один рік необхідно 270 тисяч тонн гречки. А це фонд споживання, насіння, експорт і т.д. Зібрали 190 тисяч тонн, плюс 80 тисяч тонн перехідних залишків. Виходить тих же 270 тисяч. Це і називається правильний баланс», - зазначив Китаєв.

Також експерт додав, що іноді все таки може бути спекуляція на ціні, тому радить купувати крупу на ринках сільгосппродукції та продовольчих ярмарках безпосередньо у виробників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150