Сьогодні, 12 листопада, в Балаклавському районі Севастополя на полігоні поблизу села Хмельницьке піротехніками аварійно-рятувального загону спеціального призначення управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в місті Севастополі була знищена німецька осколково-фугасна авіаційна бомба часів Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляє прес-служба Управління ДСНС України в м. Севастополі.

Загалом у спецоперації було задіяно 230 осіб і 47 одиниць техніки, у тому числі від управління ДСНС України в м. Севастополі - 33 особи та 8 одиниць техніки. До роботи з боєприпасом були допущені лише 12 осіб - професійних піротехніків, які пройшли спеціальну підготовку і мають досвід роботи з вибухонебезпечними предметами подібного типу.

Фахівці працювали в кілька етапів: спустили бомбу зі схилу на підготовлених «санчатах», з допомогою автокрана помістили її на спеціальний автомобіль і транспортували на полігон, боєприпас занурили у виритий котлован глибиною близько чотирьох метрів і успішно знищили.

При цьому з самого ранку в день підриву служби міста проводили інструктаж населення щодо заходів безпеки. Крім того, були відселені мешканці одного з будинків на вулиці Нафтова, розташованого близько до місця виявлення бомби, а в школі, розташованій у селищі по шляху проходження колони з боєприпасами, були скасовані заняття, також була припинена робота місцевої нафтобази. Співробітники міліції забезпечили оточення території на час транспортування і підриву авіабомби.

«Службами міста була виконана величезна профілактична робота. Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було вирішено, що евакуювати все населення не варто - обмежилися об'єктами, що перебувають за маршрутом руху піротехнічних автомобілів. Проїзд колони пройшов без ускладнень», - сказав начальник управління ДСНС у Севастополі Геннадій Сухорученков.

Як зазначається, дана операція супроводжувалася низкою небезпечних факторів. Перший - бомба знаходилася на схилі гори (кут - 50°), що ускладнювало під'їзд спеціальної техніки. Другий - у безпосередній близькості від місця виявлення авіабомби знаходиться розвинена інфраструктура: житлові будинки (до найближчого - 160 метрів), залізничні колії Севастополь-Сімферополь (140 метрів), траса державного значення (відстань -1450 метрів), Інкерманський Свято-Климентівський чоловічий печерний монастир, нафтобаза.

Як повідомлялося, у Балаклавському районі за 140 м від залізничної колії та за 160 м від найближчого житлового будинку була виявлена авіабомба вагою 1 тонна. Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на засіданні 8 листопада в Севастополі розглянула питання про заходи щодо знешкодження бомби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264