«Підписання Угоди про асоціацію з ЄС, запровадження режиму вільної торгівлі та подальша імплементація її положень вимагатимуть від України величезних витрат. У той же час зараз ЄС навіть не веде розмову про будь-яку фінансову допомогу для нашої країни», - заявив в інтерв'ю «Лігабізнесінформ» лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Коли Польща йшла до ЄС, їм списали $75 млрд боргів, а потім ще стільки ж, якщо не більше, дали на розвиток інфраструктури. До того ж, Польща набагато менша за Україну. А з нами ніхто навіть розмову на цю тему не веде. Ми їм говоримо, дайте хоча б кредит по лінії МВФ. У вас же там вплив - Німеччина та ж. У відповідь - мовчання. Кажуть лише - підніміть людям тарифи на комунальні платежі. Для України недопустимо ставити людей на межу виживання», - сказав Єфремов.

Говорячи про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС Єфремов зазначив, що наші виробники не потраплять на європейський ринок автоматично, а знадобиться тривалий перехідний період на приведення стандартів у відповідність до вимог Євросоюзу, що вимагає від виробників величезних фінансових витрат.

«Які гарантії? Для того, щоб перевести нашу продукцію на технічні стандарти Євросоюзу, потрібно, за підрахунками фахівців, $165 млрд і не менше п'яти років, а то і всі десять. Де ці гроші взяти? Чекатимуть нас 10 років? Ніхто нас не чекатиме», - упевнений глава фракції регіоналів.

Єфремов також підкреслив, що Україна не повинна рватися до асоціації за будь-яку ціну і йти на певні поступки, деякі з яких суперечать інтересам країни, а інші носять характер втручання у внутрішні справи, зокрема, вимога звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, відносно якої ще не розслідувані всі наявні кримінальні справи. Відповідаючи на запитання, чи можливий конфлікт між Президентом Віктором Януковичем і парламентською фракцією «Партії регіонів» з питання євроінтеграції, Єфремов заявив: «Це не конфлікт, а дискусія. Ми ж не така фракція - що там сказали, те ми і робимо. Ми не роботи. У нас всі питання обговорюються і дискутуються».

У той же час політик зазначив, що Україна багато зробила для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, провела необхідні реформи і буде неправильно, якщо Євросоюз поставить підписання документа в пряму залежність від долі Тимошенко.

«Ми зі свого боку зробили все, що від нас вимагав Євросоюз, пройшли великий шлях. І якщо в кінці цього шляху доля 45-мільйонної держави для ЄС опиниться на одних вагах з долею однієї людини - це їхнє право, їхнє рішення. Тим більше, що не всі розслідування щодо Тимошенко завершені. А ми говоримо тільки про те, що Тимошенко потрібно відпустити за кордон. Європейські політики повинні, врешті-решт, хоч трохи звертати увагу на те, що ми - держава. На те, що у нас є свої закони. Ні, вони хочуть тільки звільнення Тимошенко», - заявив Єфремов.

Нагадаємо, 13 листопада поточного року місія Кокса-Кваснєвського повинна надати звіт про те, як Україна вирішує проблему виборчого правосуддя, зокрема «питання Тимошенко». Представники опозиції заявили, що готові підтримати будь-який законопроект, який буде рекомендований місією Кокса-Кваснєвського.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246