Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» має намір залучити у державних банків 3,1 млрд грн для підвищення безпеки атомних електростанцій (АЕС), повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Очікується, що це будуть довгострокові кредити, які з наступного року стануть використовуватися також на продовження термінів експлуатації енергоблоків українських АЕС.

Щоб посилити безпеку експлуатації АЕС, Державна інспекція з ядерного регулювання також оптимізує комплекс необхідних заходів, а Уряд забезпечує їхнє додаткове фінансування.

Постанова, затверджена Кабінетом Міністрів з цього приводу, передбачає виділення додаткових коштів у розмірі 4,298 млрд грн (без ПДВ) на виконання Програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій у 2013-2017 роках.

Раніше Кабміном було затверджено орієнтовний загальний розмір фінансування згаданої Програми - 12,5 млрд грн на весь період її дії у 2011-2017 роках. Також уряд передбачив можливість щорічного уточнення цієї суми для більш ефективної реалізації комплексних заходів.

Додаткове фінансування, у якому виникла необхідність у 2013 році, фахівці Держінспекції з атомного регулювання, зокрема, пов'язують з посиленням безпеки ядерних об'єктів після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1» в 2011 році. Крім того, як звертають увагу в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, Україна взяла на себе зобов'язання перед міжнародним співтовариством щодо створення необхідних умов для продовження термінів експлуатації енергоблоків атомних станцій.

В даний час ядерна енергетика посідає вагоме місце в енергозабезпеченні нашої країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176