Національний банк України забезпечив базову, фундаментальну умову для зниження процентних ставок по кредитах - стабільність грошової одиниці України. Про це в ході круглого столу «Кредитування реального сектора: найближчі перспективи і довгостроковий прогноз » заявив заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк.

«Тривалий час інфляція знаходиться на досить низькому рівні. Якщо брати монетарну складову, то рівень інфляції є одним з головних факторів, що впливають на вартість грошей. Це дало свої результати, - зазначив він. - Темпи кредитування в останні місяці зростають. Якщо подивитися динаміку приросту кредитних планів, вартості грошей, то ця тенденція спостерігається тривалий час, будучи результатом спільних дій Нацбанку і уряду ».

Арсенюк підкреслив, що регулятор використовує весь доступний інструментарій щодо зниження кредитних ставок.

«Двічі знижувалася облікова ставка. Ми додаємо всі зусилля для підтримки високого рівня ліквідності банківської системи. Цього року середньодобові залишки на коррахунках знаходяться на рівні близько 25 мільярдів гривень, тоді як минулого року вони становили близько 19 мільярдів гривень », - додав фінансист.

Коментуючи темпи зниження ставок по кредитах у реальний сектор економіки, фінансист зазначив, що вони з початку року впевнено знижуються.

«Проаналізувавши цей рік, ми бачимо відповідні результати. Якщо взяти середньозважену ставку по кредитах у реальний сектор економіки, то ця ставка становить 14,3%. На початок року цей показник становив 16,7% », - підкреслив представник НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133