Прем'єр-міністр України Микола Азаров хотів би більшої оперативності від Європейської комісії в питанні переорієнтації на ЄС експортних поставок української продукції, у разі скорочення експорту в напрямку Росії.

Про це глава уряду заявив в інтерв'ю телеканалу «Інтер » у неділю.

«Ми зі своїми європейськими партнерами досить відверто говорили про ту ситуацію, яку ми зараз маємо, говорили про свої проблеми. Ми пропонували їм перш за все допомогти із заміщенням поставок нашої експортної продукції. Якщо ми маємо відмову в поставках на певні ринки - у вас великий ринок, давайте, допоможіть нам... На превеликий жаль, напевно поки не так оперативно працює Європейська комісія, як нам би хотілося. Ми ще в липні поставили це питання, а зараз вже листопад йде, а конкретних пропозицій, на превеликий жаль, не отримали », - заявив Азаров, повідомляє «УНІАН ».

При цьому він зазначив, що Україна має можливість постачати до Європи будь-яке обладнання в галузі енергетики, починаючи від гідроелектростанцій, теплових станцій, закінчуючи атомними станціями.

«Ми маємо можливість поставляти що завгодно в транспортній сфері, починаючи від рейок, закінчуючи тепловозами, електровозами, вагонами, чим завгодно. Насправді наша промисловість має можливості поставки практично всього спектру продукції », - зазначив прем'єр.

Нагадаємо, наприкінці жовтня-на початку листопада на трьох пунктах пропуску Донецької та Луганської областей на кордоні з Російською Федерацією спостерігалося скупчення кількох десятків вантажних транспортних засобів. У Держприкордонслужбі вважають, що ситуація виникла в результаті змін певних митних правил, введених російською стороною з 28 жовтня.

Раніше російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, пізніше РФ заявила, що додаткові процедури митного контролю по відношенню до товарів українських підприємств вже не застосовуються.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1129