У 2013 р. світова економіка «приходила до тями» після кризової нестабільності, що тривала кілька років, і готувалася до пожвавлення-2014. Не дивно, що на цьому тлі товарний експорт України не демонструє проривних показників: за 8 місяців року він у грошовому вираженні впав на 9,1%, перевищивши $41 млрд. Не кажучи вже про те, що агресивна торгова політика Росії, яка розпочалася торішньою «сирною війною», також не сприяє вітчизняній експортній динаміці. І все таки, у вказаний період країні вдалося зберегти вартісний обсяг зовнішніх продажів на деяких важливих напрямах. Так, постачання продукції в Європу залишилися на рівні січня-серпня-2012 р. ($11 млрд). Більше того, експорт до деяких знакових країн зріс: до Угорщини - на 4,7% до $1056 млн, в Італію - на 1,8% до $1570 млн, в Нідерланди - на 39,4% до $620 млн, у Словаччину, Францію, Чехію, Швейцарію та ін. (див. таблицю внизу). А серед країн інших континентів виділяються Китай зі зростанням українського імпорту на 46,4% до $1815 млн і Туреччина (+2,3%, до $2527 млн).

Аналіз збільшення експорту, там, де це сталося, показує, що воно досягнуто багато в чому за рахунок таких традиційних товарних груп, як метало- та агропродукція, хімія. У той же час розвиваються, наприклад, машинобудівні поставки в КНР. Так, реалізація енергетичного устаткування (група 84 ТН ЗЕД) з України на китайському ринку за 8 місяців підвищилася майже в 4 рази і вже займає 8,7% в структурі експорту в Піднебесну. Ця ж товарна група помітна і в загальній картині розвитку експорту в такі розвинені країни як Нідерланди і Франція - всупереч існуючій думці про те, що вітчизняне обладнання неконкурентоспроможне в Євросоюзі. А в Прибалтиці наші продажі зростають у більшості машинобудівних товарів.

На тлі світового зростання

Експерти зазначають, що подальше просування українських підприємств на зовнішніх ринках залежатиме від глобальної економічної активізації у 2014 р. Що стосується розвинених ринків, прогнозують у МВФ, то їх зростання наступного року може прискоритися до 2%, після 1,25% на 2013 р. Це, зокрема, стосується єврозони, де цього року намітився вихід з рецесії, а на 2014 р. очікується економічне відновлення на 0,9-1% (з прискоренням до 1,5-1,7% у 2015 р .).

Якщо торік Європа зайняла 25,3% у вартісній структурі експорту України, то вже за 8 місяців 2013 р. ця частка досягла 26,8%, а до кінця року, ймовірно, ще більше зросте, зважаючи на торгові санкції РФ.

Як говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, у списку країн нашого експортного зростання знаходиться відразу кілька держав Центрально-Східної Європи. У цих країнах ситуація особливо стабільна, тим більше в Польщі, де в період міжнародної кризи взагалі не було рецесії і яка стала найбільшим у ЄС споживачем вітчизняної продукції (у 2012 - на $2576,2 млн), обійшовши Італію. На польському ринку активно продається не тільки український метал і руди, а й, знову-таки, електромашини.

А от у провідних країнах, що розвиваються, які були і є головним компенсатором світової кризи, у 2013 р. економічна динаміка трохи сповільнилася. Після торішнього зростання ВВП на 7,8% в Китаї очікується 7,5%, в Індії - 5,3% після 5,4%, і т.д. Однак Устенко звертає увагу, що уповільнення не надто велике і не дуже позначиться на відновленні глобальної економіки, а загальний приріст ВВП самого «третього світу» може скласти 5%. А значить, при грамотному маркетингу у наших постачальників як і раніше є шанси на ринках, що розвиваються, про що говорить триваюче зростання поставок у КНР, Туреччину та ін.

Це, зокрема, стосується агроекспорту, який у 2013 р. активно зріс на таких напрямках як Індія, Китай та ін. ключові ринки, що розвиваються, констатує начальник відділу АПК Центру «Держзовнішінформ» Олександр Одосій. Наприклад, у 2013-14 маркетинговому році в КНР планується поставити близько 4 млн т зернових; також розвивається експорт курятини та іншого продовольства.

Варто додати, що позитивним чинником для міжнародної торгівлі є поступове економічне зміцнення США, як зазначили аналітики, незважаючи на відомі боргові проблеми. Крім того, Брюссель і Вашингтон продовжують переговори про взаємну зону вільної торгівлі, яка може принести європейцям близько 120 млрд євро економічного ефекту, а американцям - більше $90 млрд. Створення трансатлантичної ЗВТ підштовхне не тільки економіки сторін, але всю світову торгівлю, для якої ці сторони є знаковими. А від цього виграє і Київ.

У всіх напрямках

Якщо ж говорити про нашу власну ЗВТ з Євросоюзом, то вже у 2014 р. вона здатна принести пожвавлення експорту до Європи на 10-15%, навіть якщо набуде чинності тільки навесні або взагалі в кінці І півріччя, підтверджує президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. На підтримку цього діятиме загальна стабілізація глобальної економіки та відновлення показників товарного експорту самого ЄС, що скоротить тиск пропозиції на його внутрішній ринок. Крім того, підписання Асоціації запустить процес модернізації економіки України, про який так багато говориться останнім часом. Економісти сходяться на думці, що лібералізація торгівлі змусить вітчизняних виробників модернізуватися й розвиватися через необхідність конкурувати з якісними європейськими товарами і на внутрішньому ринку, і при роботі в Євросоюзі. А це означає поліпшення якості аж до упаковки, до якої єврокомпанії ставляться уважно.

Крім того, Україна повинна буде адаптувати близько 400 регламентів, директив та інших актів ЄС, які дозволять підтягнути якість національної продукції. А це зробить її конкурентоздатною не тільки на внутрішньому та європейському ринку, але і в усьому світі, акцентують фахівці. Євростандарти (в тому чи іншому вигляді) працюють і в країнах, що розвиваються, тому євроінтеграція широко відкриє двері у світ нашим товарам. Втім, і без цього у 2012 р. реалізація українських товарів у тій же Африці підвищилася на 68,6% до $ 5,6 млрд, а в Південній та Північній Америці - на 2,2% до $2,6 млрд. Розвиток же поставок на китайський ринок і зовсім користується особливою увагою Києва. Останній же ніяк не зациклюється на Європі і прагне просуватися у всіх можливих напрямках. Оскільки міжнародна економічна криза ще не закінчилася, безумовно, треба використовувати всі наявні торгові можливості.

У свою чергу, пожвавлення експорту поліпшить показники ВВП України. Про це говорить і новий квартальний огляд швидкозростаючих ринків (RGMF) відомої британської аудиторської компанії Ernst & Young. Незважаючи на наявні труднощі країни, компанія пророкує їй на 2014 р. економічне зростання на 2,5%, яке вже у 2015 р. може подвоїтися до 5%. Поряд з цим на вітчизняному ринку очікується зниження ставок по корпоративних кредитах, а це «підбадьорить» реальний сектор і приверне нових інвесторів, впевнені в Ernst & Young.

Таким чином, у 2014 р. в української економіки є реальні шанси на пожвавлення. Їх реалістичність підтверджується і об'єктивним попитом на наші товари, і світовим економічним відновленням, і бонусами євроінтеграції. Надалі ж експортні позиції країни будуть підтримуватися зростанням товарної конкурентоспроможності, за рахунок чого збережеться і розвинеться можливість поставляти в т.ч. машинобудівну та іншу продукцію глибокого переділу.
 

Зростання товарного експорту України по основних країнах-споживачах за 8 місяців 2013 р., $ млн

 
Об'єм
% до 8 міс. 2012
За рахунок чого досягнуто зростання
Азербайджан
613
+24,2
агропродукція; чорні метали і металовироби
Угорщина
1055,8
+4,7
чорні метали, одяг
Греція
157,6
+18,3
чорні метали, насіння
Італія
1570,2
+1,8
чорні метали, зернові
Китай
1814,6
+46,4
руди; енергообладнання; жири та олія
Лівія
158
+10,9
зернові
Литва
213,6
+21,9
залізничні локомотиви; зернові
Марокко
214
+78,2
неорганічна хімія; добрива; зернові; ГСМ
Молдова
591,6
+15,9
ГСМ; продукти харчування
Нігерія
226,8
+12,9
добрива
Нідерланди
619,5
+39,4
зернові; насіння; енергообладнання
Пакистан
153,7
+44,7
насіння
Саудівська Аравія
602
+22,5
чорні метали; зернові; жири та олія
Сингапур
177,5
+23,1
чорні метали
Словаччина
502,6
+5,5
ГСМ; електромашини
Туреччина
2527,1
+2,3
добрива; жири та олія; зернові; руди
Франція
398,6
+19,4
насіння; неорганічна хімія; енергообладнання
Чехія
535,7
+7,4
руди; електромашини
Швейцарія
133,3
+24,4
насіння
Джерело: Держслужба статистики,
 
Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

683