Депозити населення займають 40% у ресурсній базі банків України. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, заступник директора департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду Нацбанку України Оксана Присяженко заявила під час круглого столу.

При цьому, за словами фінансиста, банки платять досить високу вартість за залучення цих ресурсів, а це обмежує можливість здешевлення кредитів.

У такій ситуації, продовжила вона, економіка особливо потребує довгострокових кредитів і, відповідно, розвитку довгострокової банківської ресурсної бази.

«Світовий досвід свідчить, що підходящим ресурсом є кошти недержавних пенсійних фондів. Тому законопроекти з цієї теми, які подані до Верховної Ради і направлені на створення системи таких фондів та накопичувальної пенсійної системи - це також фактор розвитку вітчизняного ринку кредитування економіки і стимул скорочення кредитних ставок у майбутньому », - зазначила експерт.

На її думку, перспективи кредитування економіки є, але воно буде розвиватися поступово. «Потрібен час, потрібна підтримка Кабміну і НБУ. Ми, зі свого боку, постійно взаємодіємо в цьому плані з банківською громадськістю і працюємо над проблемними питаннями. У нас є право законодавчої ініціативи, і всі можливі дії ми вживаємо », - запевнила фахівець.

 

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263