Прем'єр-міністр України Микола Азаров і представники українських промисловців обговорили актуальні питання розвитку економіки в умовах рецесії на світових ринках і скорочення вітчизняного експорту в РФ. Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Уряд готовий дуже відповідально обговорити проблеми, що існують сьогодні на наших основних промислових підприємствах. Зараз визначальний місяць: формування виробничих планів і замовлень на 2014 рік. Основна проблема, яка в центрі уваги і уряду, і Президента - це наші торгово-економічні відносини з РФ. Я хотів би почути думку наших промисловців: що необхідно зробити для того, щоб мінімізувати негативний ефект, пов'язаний зі скороченням нашого товарообігу з Росією », - сказав Азаров.

Глава уряду нагадав, що з початку поточного року товарообіг між Україною і Росією скоротився майже на чверть. «Ми робимо все можливе, щоб виправити ситуацію », - підкреслив прем'єр.

Промисловці висловили пропозиції щодо захисту і підтримки вітчизняного виробника. Зокрема, мова йшла про посилення переговорних процесів з зарубіжними партнерами і про заходи на пожвавлення внутрішнього ринку, зокрема стимулювання імпортозаміщення, зменшення тиску контролюючих органів і сприяння середньому та малому бізнесу в нарощуванні виробництва.

Промисловці підкреслили, що 52% українського машинобудування йде на експорт в РФ. І зараз складається дуже серйозна ситуація зі скороченням обсягів виробництва, що може призвести до звільнення великої кількості працівників і втрати доходів бюджетів. Це в першу чергу стосується транспортного машинобудування, автомобілебудування, хімічного комплексу, металургії, трубного виробництва, харчової галузі.

«Уряд повинен мати чіткий план дій, щоб мінімізувати вищевказані ризики. Уряду необхідно підсилити переговорний, дипломатичний і юридичний процес щодо виконання взятих зобов'язань, як з Росією, так і з іншими підписантами Угоди про вільну торгівлю в СНД », - підкреслив керівник Спілки промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Він додав, що в умовах рецесії на зовнішніх ринках необхідно максимально активізувати внутрішній ринок.

Промисловці підкреслили, що РФ вводить додаткові митні обмеження на український експорт, що суперечать нормам ВТО.

«Нам необхідно звертатися до ВТО. У нас проблем з Європою немає. У нас проблеми сьогодні з Митним союзом », - зазначив Валентин Ландик. Він також запропонував ввести індикативні ціни для захисту вітчизняних виробників.

«Робота з використання механізмів ВТО для захисту інтересів української економіки, українського виробника повинна відбуватися постійно. На сьогодні ми не використовуємо і 10% тих можливостей, які надає нам Всесвітня торгівля », - зазначив Петро Порошенко.

Нагадаємо, урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що поведінка РФ на митному кордоні з Україною і погрози запровадити мита на українські товари суперечать світовим тенденціям спрощення митного контролю, міжнародним документам ВТО, інтересам самої Росії та країн Митного союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223