В Україні на сьогоднішній день навчається 61 тисяча іноземних студентів. Про це під час прес-конференції заявила голова комітету з питань освіти Лілія Гриневич.

«В Україні за останні кілька років кількість іноземних студентів збільшилася втричі, але це тільки 3% від загальної кількості студентів. Втім, це набагато менше, ніж заплановано країнами-учасниками Болонського процесу - 20%. У Європі кількість іноземних студентів становить понад 15% »- сказала Гриневич.

За її словами, в Україні серед іноземних студентів всього 3% громадян Північної Америки та Європи, а в сусідній Польщі - 27%. «На бухарестському саміті Україна отримала 2,2 з 5 балів у просуванні Болонського процесу. У попередні роки цей бал був набагато вищий. Частково такий низький бал був поставлений через недостатню увагу до іноземних студентів », - підкреслила голова комітету.

На її думку, в Україні забюрократизована система запрошення іноземних студентів. «Студент повинен отримати це запрошення або особисто, або через фірму-посередника. Немає можливості отримати його поштою. Крім того, знижується якість відбору, а до уваги береться фінансовий стан студента. Отримання українських віз ускладнене відсутністю дипломатичних установ нашої держави в деяких країнах », - зазначила вона.

У свою чергу заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти України Микола Фоменко зазначив, що цього року термін вступу іноземних студентів продовжено до 15 грудня.

«Останні три роки в українські вузи щороку надходить 6-7 тисяч іноземних студентів. Цього року на веб-сайт програми «Конкурс » зайшло більше 160 млн людей з 146 країн. Це свідчить про інтерес до української освіти у світі », - сказав Фоменко

Також він зазначив, що цього року українські вузи уклали 1500 договорів про обмін та співробітництво з іноземними вузами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304