У 2013 р. в Україні зросло кредитування реального сектора економіки. Про це заступник директора департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду Нацбанку України Оксана Присяженко заявила під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За даними фінансиста, за 10 місяців загальний обсяг кредитів у реальному секторі зріс більш ніж на 8%, тоді як торік на аналогічний момент це було 4,4%. «Важлива і структурна динаміка кредитних портфелів: у 2013 р. обсяг позик у будівництві збільшився на 18%, в АПК - на 11,9%, у промисловості - на 8,2%, в торгівлі - на 9,4%. Це означає поступову переорієнтацію на реальний сектор, включаючи промисловість », - сказала вона.

Присяженко уточнила, що банки активніше кредитують економіку, ніж надають споживчі кредити. «Якщо аналізувати обсяги, то кредити в економіку за 10 міс. поточного року склали близько 51 млрд грн, а споживчі - близько 6 млрд грн », - повідомила економіст.

Вона додала, що створення додаткових умов для скорочення ризиків банківської діяльності сприятиме більш активному кредитуванню виробництва. «Тут мають значення прийняті заходи з дедоларизації, причому як депозитних, так і кредитних портфелів. Не секрет, що в докризовий період значна частка кредитів в інвалюті призвела до виникнення ризиків для позичальників. Проведена дедоларизація поступово призведе і до зниження кредитних відсотків. Але подібні зміни не можуть відбутися за 1-2 міс., це поступальний процес, який підтримується діями і НБУ, і Кабміну. І ми розуміємо, що сьогоднішній рівень ставок за кредитами в чому пов'язаний з ризиками, які в них закладаються. Тому ми постійно вживаємо законодавчі та інші зусилля з поліпшення захисту прав кредиторів », - акцентувала фахівець.

За її інформацією, в цьому плані НБУ співпрацює і з Міндоходов, включаючи врегулювання нормативів щодо відступлення прав вимоги, щодо факторингу - це вимагає нової редакції ІІІ Розділу Податкового кодексу. «У результаті банки зможуть ефективніше продавати проблемні кредити, а це зменшить навантаження на основний капітал, станом якого визначається здатність банку нарощувати активні операції », - зазначила представник Нацбанку.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179