Україна офіційно запросила у Російської Федерації через Світову організацію торгівлі (СОТ) надати офіційні деталізовані роз'яснення та обґрунтування запроваджених наприкінці липня цього року обмежень щодо поставок української кондитерської продукції на предмет їхньої відповідності Угоді про технічні бар'єри в торгівлі (TBT Agreement), а також давно очікувану відповідь на запит про TBT і санітарних та фітосанітарних заходів (TBT/SPS EP).

«Україна закликає РФ негайно зняти цю торгову заборону і привести урядову TBT міру відповідно до TBT Agreement і зобов'язань , підписаними РФ при приєднанні», - наголошується в заяві України на засіданні комітету СОТ щодо технічних бар'єрів у торгівлі 30-31 жовтня, який оприлюднений на сайті СОТ в п'ятницю, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як раніше повідомляв ForUm, Україна ініціює обговорення питання про обмеження поставок українських кондитерських виробів в Російську Федерацію у СОТ .

Ввезення в РФ кондитерських виробів Roshen України заборонено після того, як Росспоживнагляд відібрав у торгових мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення за якістю.

Україна направила РФ всі матеріали, необхідні для повернення продукції Roshen на російський ринок.

Росспоживнагляд за підсумками візиту експертів у жовтні в Україну виявив, що продукція кондитерських фабрик корпорації Roshen не відповідає сучасним вимогам безпеки і якості.

У Мінагропроді України заявили, що українська сторона виконала всі умови Росспоживнагляду щодо організації інспектування кондитерських фабрик корпорації Roshen, при цьому інспекційна група Росспоживнагляду порушила процедуру перевірок і на даному етапі відмовилася від конструктивного вирішення питання двосторонньої торгівлі.

Україна до 8 листопада не отримала від Росспоживнагляду акта за результатами перевірки фабрик Roshen.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2165