Можливість внесення Бахчисарайського історико-культурного заповідника до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО планують розглянути у штаб-квартирі в лютому 2014 року. Про це стало відомо на робочій нараді під керівництвом заступника голови Ради міністрів Криму Георгія Псарьова 6 листопада, повідомляє управління інформаційної політики Ради міністрів АР Крим.

«Ви знаєте, що у Криму реалізується проект Євросоюзу «Диверсифікація та розвиток туризму», у рамках якого ми проводимо роботу щодо диверсифікації у сфері туризму. Одне із основних завдань - підготовка документації щодо внесення Бахчисарайського історико-культурного заповідника у список ЮНЕСКО. Рада міністрів у межах своїх повноважень сприяє у вирішенні цього питання», - повідомив віце-прем'єр.

У свою чергу, директор заповідника Валерій Науменко повідомив, що до теперішнього часу розроблені дві номінації - «Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисараї» і «Печерні міста Кримської Готії». Інформаційне досьє щодо першої номінації перебуває на експертизі у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

На внесення у список Всесвітньої спадщини в першій номінації претендують кілька об'єктів археології та архітектури, які розташовані на території Бахчисарая. Зокрема, Ханський палац, Чуфут-Кале, історичний квартал Салачик з пам'ятками архітектури - Зинджирли-медресе і дюрбе Хаджі-Гірея. Крім того, у список ЮНЕСКО можуть увійти мавзолеї Ескі-Дюрбе, дюрбе Великий восьмигранник, дюрбе Малий восьмигранник, дюрбе Мухаммед-Шах-Бея, кубовидное дюрбе Ахмед-бея.

Інфодосьє щодо другої номінації перебуває на стадії розробки. Завершити роботу планують до літа 2015 року.

Як повідомляв ForUm, 21 червня під час засідання 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі одноголосно «Дерев'яні церкви Карпатського регіону України» внесені у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У список Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесена ще одна українська номінація - Херсонес Таврійський.

У грудні 2013 року Петриківський розпис може бути включений у світовий список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО (Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139