Кабінет Міністрів ухвалив Порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів (програм, договорів), які передбачають нарощування видобутку вуглеводневої сировини на виснажених або важкодоступних родовищах, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Також уряд затвердив Порядок здійснення контролю за виконанням таких інвестиційних проектів та Порядок визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини.

Дія цих документів поширюється на суб'єктів господарювання, у статутному капіталі яких частка держави становить 25% і більше. Вони були розроблені Міністерством економічного розвитку і торгівлі з метою забезпечення реалізації положень Податкового кодексу та виконання завдань, передбачених Національним планом дій на поточний рік для впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Документами, зокрема, передбачено, що перелік родовищ і ділянок надр, де можуть здійснюватися нові інвестпроекти, визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.

Відбір проектів проводить Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Додаткові обсяги вуглеводневої сировини, видобуті в рамках таких проектів, оподатковуються за пільговою ставкою 2% від вартості додаткового видобутку.

Такий підхід, як вважають в уряді, забезпечить поліпшення інвестиційного клімату в нафтогазовидобувній сфері і забезпечить більш ефективну розробку родовищ вуглеводнів. Це призведе до нарощування власного видобутку енергоресурсів в Україні, зміцненню національної енергетичної незалежності, скоротить надмірну залежність держави від дорогого імпорту нафти і газу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140