У Великобританії у рамках проекту «Особистий геном» оголошено набір бажаючих здати зразок свого генетичного коду, який потім буде розшифрований і опублікований у вільному доступі в І нтернеті, повідомляє «ВВС».

«Мета проекту «Особистий геном» - надати вченим масштабний і безкоштовний інструмент, який допоміг би кращому розумінню генетики людини та механізму виникнення хвороб», - наголошується у повідомленні.

Серед іншого вчені сподіваються, що розкриття секретів ДНК допоможе їм розібратися з причинами виникнення таких захворювань, як хвороба Альцгеймера. Нещодавні успіхи у вивченні цієї недуги були пов'язані з виявленням різниці у генетичному коді у тих, хто схильний до неї , і тих, хто ні.

У рамках проекту учасники отримають аналіз ДНК і зможуть дізнатися подробиці про свій генетичний портрет, наприклад, про наявність генів, що вказують на високий ризик розвитку раку грудей. Їм буде надано список лікарів, до яких вони можуть звернутися за подальшими медичними рекомендаціями.

Разом з тим, хоча імена добровольців і не будуть публікуватися, дослідження показують, що на основі баз даних ДНК та іншої доступної інформації в принципі можливо їх ідентифікувати. Генетичні портрети добровольців будуть доступні будь-якій людині у світі, так що анонімність учасників проекту не може бути гарантована. Тих, хто висловив бажання приєднатися до дослідження, попереджають, що це може мати непередбачувані наслідки для них самих і членів їхніх сімей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144