Кількість школярів, які здобувають освіту українською мовою, зросла на 0,1% і становила у 2012/2013 навчальному році 82%. Про це на прес-конференції повідомив експерт проекту «Становище української мови» Тарас Шамайда.

На його думку, «після торішнього зниження на 0,3 навіть так е невелике зростання можна вважати успіхом».

Крім цього, експерт зазначив, що «найбільше - на 1,5% - зросла кількість школярів, які навчаються українською, у Донецькій області. Водночас у Луганській, Одеській областях та у Криму цей показник, навпаки, знизився на 0,4-0,5%, а частка учнів, які навчаються російською, навпаки, збільшилася. Причому у Криму навчаються українською лише 7,4% школярів, а влада перешкоджає відкриттю нових українських шкіл або класів, навіть незважаючи на письмові заяви батьків», - стверджує експерт, повідомляє «УНІАН».

Автори дослідження повідомили, що для складання тестів незалежного оцінювання у 2013 році українську мову обрали 82,7% загальної кількості випускників, що на 1,7% більше, ніж у минулому році. «Наприклад, тест з математики вирішили здавати українською 80,2% випускників. У Києві цей показник досяг 98%, у Дніпропетровській області - 83%, у Донецькій - 34%, в Криму - тільки 7%», - навів дані Шамайда.

Документ презентовано з нагоди Дня української мови та писемності, який відзначається 9 листопада. Дослідження ґрунтується на даних державної статистики, соціології, а також на власних моніторингових заходах, здійснених волонтерами в усіх регіонах України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180