У Єврокомісії висловлюють надію, що конфліктна ситуація між Україною та Росією в питанні оплати за газ не повинна мати негативних наслідків для зобов'язань сторін у транзиті енергоносіїв до країн Європейського Союзу.

Про це заявила речник з питань енергетики Єврокомісії Марлен Холзнер у четвер у Брюсселі, повідомляє «Укрінформ».

«Ми повністю інформовані про те, що у цей період між Україною і Росією відбувається дискусія, що Україна повинна виконувати всі зобов'язання за контрактами. Як вже заявлялося, ми покладаємося на наших партнерів у тому, що вони будуть дотримуватися всіх зобов'язань у питаннях поставок газу, як це було раніше», - заявила офіційний представник Єврокомісії, коментуючи актуальну конфліктну ситуацію у відносинах між «Нафтогазом» і «Газпромом» у питанні оплати за газ.

Холзнер також зазначила, що у ЄС поділяють і підтримують прагнення України бути не тільки транзитером енергоносіїв, але і у середньостроковій перспективі бути виробником і експортером сланцевого і традиційного газу.

Нагадаємо, минулого тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

У разі формального підходу Росії до вирішення газових питань з Україною Київ залишає за собою право відповісти російській стороні тим же, заявив віце-прем'єр України Юрій Бойко.

Він також заявив, що Україна не планує надалі закуповувати великі обсяги газу у російської компанії «Газпром».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164