З лютого статус гуманітарної допомоги був наданий щодо 1029 заяв. Про це сказав начальник відділу з надання гуманітарної допомоги Міністерства соціальної політики Іван Волков, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

«З лютого місяця, коли до Мінсоцполітики остаточно перейшли обов'язки погодження ввезення гуманітарної допомоги, такий статус був наданий щодо 1029 заяв. З них - 704 вантажі , 304 автомобіля, 14 коштів і 7 послуг. На жаль, багато заяв, а станом на 6 листопада це 685, довелося повернути заявникам на доопрацювання», - сказав він.

Зокрема, за словами Волкова, серед останніх вантажів, які визнані гуманітарною допомогою, - ліки для «Охматдиту» і препарати для діагностики краснухи і кору для Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ та Одеського обласного центру Держсанепідслужби.

Останнім часом надходить багато заяв про ввезення гуманітарної допомоги саме для медичних установ. «Так, у пологовий будинок у місті Рівному надійшов реанімаційний прилад з дихальним апаратом для недоношених дітей, а Центральна дитяча міська лікарня Житомира отримала автомобіль для перевезення інвалідів з двома візками-каталками і відкидною задньою платформою», - розповів він.

За словами Волкова, в окремих випадках, коли гостро стоїть питання не тільки здоров'я, а й навіть життя, узгодження гуманітарної допомоги відбувається у максимально стислі терміни. «Нещодавно до нас надійшла заявка на ввезення в Україну лікарського препарату для лікування дитини 2013 року народження. У неї був встановлений діагноз - хвороба «Помпі», що спровокувало розвиток прогресуючої гіпертрофічної кардіоміопатії та серцевої недостатності II ст. Центральні органи виконавчої влади оперативно опрацювали документи і був підготовлений проект наказу про визнання гуманітарною допомогою лікарського засобу Міозим, який надіслано для лікування у дитячу лікарню «Охматдит» від донора і з Великобританії», - сказав він.

Начальник відділу зазначив, що питання узгодження гуманітарної допомоги для медичних та соціальних установ перебуває на особистому контролі міністра Наталії Королевської. Як правило, проходження таких вантажів не викликає заперечень з боку інших центральних органів виконавчої влади. «Якщо чітко видно, хто саме отримує заявлену гуманітарну допомогу, то не виникає ніяких питань. Однак якщо до нас надходять заявки на 20 тонн металочерепиці або майже 60 тисяч пар нових макасин, то зрозуміло, що ці вантажі перевіряються дуже ретельно», - сказав Волков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180