Після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в український агропромисловий комплекс хлинуть довгострокові інвестиції. Про це заявили експерти у ході круглого столу «Розвиток українського АПК у контексті євроінтеграції».

«Інвестиції в середні й великі господарства. З одного боку, є великий інтерес, щоб не тільки виробляти на українській території сировинні товари, але і будувати тут заводи у харчовій промисловості, - зазначила експерт аграрних ринків консалтингової групи «ААА» Марія Колесник.

Експерт очікує, що після Вільнюського саміту на зміну портфельним в Україну прийдуть профільні інвестори.

«Сьогодні в український АПК приходять компанії, які займаються переважно трейдерством, а також різного роду фонди. Тобто портфельні інвестори, які швидко приходять, так і йдуть. Наприклад, як тільки почалися валютні коливання або індекси пішли вниз, кошти виймаються з економіки і переводяться в інші країни, - сказала вона. - Якщо буде підписана Асоціація, коли інвестори отримають необхідне законодавство і гарантії повернення інвестицій, то прийдуть не портфельні, а профільні інвестори. Вони будуть працювати не день чи місяць, а з довгостроковою перспективою».

Директор департаменту європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України В'ячеслав Цимбал погодився з колегою, що після адаптації до європейського законодавства в Україну хлинуть інвестиції з ЄС.

«Якщо ми будемо дотримуватися плану адаптації нашого законодавства до європейського, яке буде стосуватися зменшення навантаження на бізнес, податкових реформ, європейський інвестор, враховуючи наші природно-кліматичні умови, буде зацікавлений тут відкривати виробництво. Їхній інтерес буде пов'язаний, зокрема, з можливістю постачати свою продукцію у країни Митного союзу. Але важливо зазначити, що і у тих же росіян буде інтерес тут відкривати підприємства, вкладати інвестиції, щоб виходити з допомогою України на європейський ринок», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153