Аграрно-промисловий комплекс - одна із найсильніших галузей економіки України, яка більше від інших готова до підписання Асоціації з ЄС.

Про це начальник відділу АПК аналітичного центру «Держзовнішінформ» (ДЗІ) Олександр Одосій заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, можливості, які відкриває перед вітчизняними експортерами підписання Асоціації, очевидні. «Головна з них - гарантований обсяг експорту в Євросоюз зерна та продуктів його переробки. В останні роки наші зернові постачання в ЄС були досить великими - близько 4,1 млн т в 2011 р., 7,8 млн т в 2012 р., 4 млн т у І півріччі цього року. Головною конкурентною перевагою українського зерна є більш низька собівартість і наявність досить хорошої інфраструктури», - зазначив він.

Оскільки Євросоюз позиціонує себе як експортер високоякісного зерна, перед експортерами України відкриваються великі можливості поставок фуражної групи зернових. «ЄС - один із найбільших у світі виробників і постачальників зернових культур, який конкурує з США, Бразилією, Аргентиною, Австралією, Канадою, Росією і, звичайно, з нами. У той же час європейці переважно експортують продовольчу пшеницю і ячмінь, імпортуючи кукурудзу та олійні», - сказав аналітик.

Він додав, що передбачені для Києва квоти поставок зернових включають в себе також групу 11 ТН ЗЕД - продукти їхньої переробки. «Тобто квота в розмірі 950 тис. т (1 млн т через 5 років) поширюється і на борошно, і це теж дає нашим виробникам певні преференції. Адже експорт борошна як товару з більшою доданою вартістю більш вигідний», - уточнив економіст.

При цьому, на його думку, наша країна має всі можливості, щоб збільшити урожай зернових до 100 млн т. «Однак для цього необхідно вирішити деякі завдання. В першу чергу, це розвиток інфраструктури, яка на даний момент задовольняє запити експортерів, однак буде недостатньою при зростанні зернозбирання. Так, в 2012 р. в країні налічувалося понад 750 сертифікованих зернових складів загальним об'ємом до 33 млн т одноразового зберігання. Інші зерносховища, загальна ємність яких оцінюється в 15-16 млн т, не можуть забезпечити якісні умови зберігання. І навіть при урожаї зерна в поточному році на рівні 58-62 млн т і олійних на рівні 12-13 млн т (разом - понад 71 млн т) відчувається дефіцит складських потужностей», - повідомив фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120