Впровадженням фінансової грамотності в Україні міг би ефективно займатися Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Про це директор департаменту міжнародних зв'язків Нацбанку Сергій Круглик заявив під час круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами фінансиста, це пов'язано з тим, що захист прав споживачів - один із ключових пріоритетів роботи НБУ, на базі якого має будуватися і просування фінансової грамотності. «Тому ФГВФО міг би виступити хорошим провідником розвитку фінграмотності в країні, доносити її до кінцевого клієнта, в т.ч. через спеціальний тематичний інтернет-портал», - сказав фахівець.

Правильно те, продовжив він, що банківський сектор - це понад 90% вітчизняного фінансового ринку, однак у світлі фінансової грамотності населенню не варто забувати і про страхування. «Національний страховий ринок зростає, це стосується страхування автомашин, житла, фіноперацій, а також життя і здоров'я. І тут перспективним інструментом може бути страхування фінансового планування громадян. Також згадаємо про такий важливий окремий сегмент як кредитні спілки. Скоординувавши зусилля всіх регуляторів і учасників ринку, можна створити для людей незалежний і корисний сайт з фінграмотності. До роботи над ним потрібно залучити і Міністерство соціальної політики, і Міносвіти. Важливо не просто запустити сайт, але й визначити його координатора, який візьме на себе всі повноваження щодо залучення усіх інших установ-партнерів, візьме від них все найкраще і втілить на сайті, а також у тематичних підручниках, просвітницьких матеріалах для клієнтів фінустанов», - зазначив банкір.

Круглик акцентував, що фінансова грамотність набуває все більшої ваги у світі, включаючи Україну. «Глобальна фінансова криза могла б проявлятися м'якше, якби більше населення мало достатньо обізнаності про свої фінансові права», - зазначив представник НБУ.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303